خیلی سریع به سراغ اصل مطلب می رویم و از UX می گوییم. عبارتی که ذهن افراد را به خودش مشغول کرده و به حوزه طراحی سایت و طراحی اپلیکیشن مربوط می باشد. زمانی که در اینترنت جستجو می کنیم مطالب مختلفی را در این باره مشاهده می نماییم که به تعریف ux پرداخته اند. گاها آن را با ui نیز مقایسه کرده اند. ما در این نوشته تنها از تعریف ux و تفاوت آن با ui نخواهیم گفت. قصد داریم بطور تخصصی به شرح این مقوله بپردازیم و به روز ترین متدهای مرتبط با آن را توضیح دهیم. پس با موضوع طراحی تجربه کاربری یا طراحی ux همراه ما باشید و این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
UX مخفف واژه ی User Experience است. این عبارت به تجربه کاربر در زمان استفاده از یک سایت و یا اپلیکیشن موبایل مرتبط می باشد. به طور کلی رفتار، تصمیم، احساسات و عملکرد کاربر در زمان استفاده از یک وب سایت و یا اپلیکیشن موبایل از جمله مولفه هایی هستند که ux را تعریف می کنند.
گفتنی است کهux می تواند بر رفتارها و تصمیم های کاربر تاثیر داشته باشد. از اینرو طراحی تجربه کاربری یا طراحی ux اهمیت دارد.
هر کس که کسب و کاری داشته باشد و یا در حال ارائه خدمات به کاربران باشد مایل است تا مخاطبان را جذب نماید. پیاده سازی UX یا User Experience بر این مهم اثرگذار است. این مهم می تواند تاثیر زیادی بر روی افزایش فروش داشته باشد. حتی در طولانی مدت فروشندگان و ارائه دهندگان خدمات را به سود قابل توجهی برساند. در سوی دیگر UX رضایت بخش تر شدن تجربه کاربران را در پی دارد و اسباب آرامش خاطر آنان را نیز فراهم می نماید.
این موضوع زمانی ارزش و اهمیت بیشتری پیدا می کند که بدانیم امروزه همه به دنبال ارائه بهترین و جدیدترین خدمات به مخاطبان هستند. UX سبب می شود تا تمامی کسب و کارها به این مهم دست پیدا کنند و کاربرانشان را راضی نگه دارند. گفتنی است که ux برای کسب و کارهای نوپا از جمله استارتاپ ها اهمیت بیشتری دارد. این آیتم به شناخته تر شدن و ماندگار شدن برند کمک می کند.
با این تفاسیر می توان نتیجه گرفت که بطور کلی طراحی تجربه کاربری یا طراحی ux اهمیت زیادی دارد.
طراح UX با استمداد از قدرت تحلیل می تواند خالق بهترین تجربه برای کاربر در زمان استفاده از وب و یا اپلیکیشن باشد.
اصطلاح UX مدتی است که در زمینه دنیای دیجیتال رایج شده است. با این حال ممکن است که بعضی از سوالات مطرح شوند. به عنوان مثال کاربران ممکن است از خودشان بپرسند که به چه دلیل تجربه کاربری اهمیت دارد؟ ux چه کمکی به کسب و کار می کند؟ پس از سرمایه گذاری در این زمینه چه مزیتی شامل حال کاربران خواهد شد؟ و... در ادامه مهمترین مزیت ها و دلایل اهمیت ux را ذکر می کنیم:
مزیت 1: سرمایه گذاری در زمینه UX به میزان قابل توجهی به کاهش هزینه ها کمک می کند:
گفتنی است که ورود به هر پروژه ی جدید خطراتی را به همراه دارد اما از آنجا که تفکر ux بر پایه تحقیق و تجزیه و تحلیل می باشد افراد می توانند کوتاه تر از هر زمان خودشان را برای دستیابی به موفقیت آماده نمایند.
در سوی دیگر کارفرمایان امروزه بیشتر از هر زمان دیگر درک کرده اند که جلوگیری از بروز مشکل به صرفه تر از رفع آن می باشد. لذا ایجاد تغییر در طراحی آسان تر و ارزان تر از ایجاد تغییر در محصول است.
گفتنی است که در حال حاضر و با کمک UX می توان مشکلات احتمالی را در مراحل ابتدایی حل نمود. البته احتمال دارد که این روش در نگاه اول تکرار شونده و در نتیجه پرهزینه به نظر برسد اما در طولانی مدت باعث صرفه جویی در هزینه ها خواهد شد و اینگونه در دراز مدت بطور قابل توجهی به کاهش هزینه ها کمک می کند.
اهمیت طراحیUX چیست؟
مزیت 2: UX به افزایش نرخ تبدیل ( conversation rate) کمک می کند:
زمانی که به یک مشکل برمی خوریم و یا قصد داریم تا از خدمات و یا محصولی استفاده نماییم اولین کار سر زدن به فضای وب است. ما فضای مجازی را بالا و پایین می کنیم تا از قیمت محصولات مطلع شویم و یا اطلاعات مان راجع به خدمات را افزایش دهیم.
با این حال وب سایت های مختلفی را مشاهده می کنیم که همگی محتوای مورد نظر ما را دارند. اما در میان تمامی صفحات شاید تنها یک الی دو سایت برای ما جذاب تر باشند و بخواهیم تا از خدمات ارائه شده توسط آنها استفاده کنیم. لذا مساله ای که باعث می شود تا ما در صفحه ی مورد نظر ماندگار شویم چیزی نیست جز سهولت استفاده از سایت، ظاهر سایت، جستجوی آسان در محیط سایت و...
در سوی دیگر گفتنی است که وب سایت های با طراحی پیچیده و غیر هدفمند از این منظور باز می مانند و به همین دلیل است که طراحی تجربه کاربری یا طراحی UX از اهمیت برخوردار می باشد.
طراحی تجربه کاربری چه اهمیتی دارد؟
مزیت 3: طراحی UX می تواند باعث رشد رتبه سایت در موتورهای جستجو شود:
گوگل همواره بر آن است تا بهترین نتایج و جواب ها را به بهترین شیوه ممکن به مخاطب ارائه دهد.
از اینرو بدیهی است که هرچه تجربه کاربر در زمینه استفاده از سایت و خدمات آن مطلوب تر شود به همان میزان سئو سایت رشد خواهد کرد و رتبه خواهد گرفت. کما اینکه تجربه کاربری ضعیف می تواند سئو سایت را ضعیف کند و باعث شود تا سایت در موتورهای جستجو رتبه نیاورد.
از اینرو تجربه کاربر از اهمیت برخوردار است و همین جا است که ما به اهمیت طراحی تجربه کاربری یا طراحی UX پی می بریم.
مزیت 4: UX باعث افزایش وفاداری مخاطب به برند می شود:
تجربه کاربری مثبت در هر شغلی می تواند به ارتقا کمک کند و عامل موفقیت گردد. از اینرو لازم است تا صاحبین مشاغل به فکر مطلوب تر نمودن تجربه کاربران باشند و با طراحی تجربه کاربری یا طراحی UX اعتماد مخاطب به برند را افزایش دهند و رابطه طولانی تری با آنها ایجاد نمایند.
در همین باره گفتنی است که تعامل لذت بخش و منسجم باعث تقویت در فعالیت های مشتری می شود و همین موضوع به وفاداری بیشتر منجر می گردد.
از اینرو اگر برایتان اهمیت دارد تا کاربران تان را حفظ کنید و تعامل مطلوبی با آنها داشته باشید به شما پیشنهاد می دهیم که طراحی تجربه کاربری یا طراحی UX را جدی بگیرید. ناگفته نماند که این مهم به جذب مشتریان جدید نیز منجر می شود.
طراحی ux چه اهمیتی دارد؟
مزیت 5: طراحی تجربه کاربری می تواند word of mouth referrals یا ارجاع دهان به دهان را افزایش دهد.
در فضای وب معمولا افراد به سایت ها و یا اپ هایی رجوع می کنند که بتوانند مشکلاتشان را در کوتاه ترین زمان و به ساده ترین روش ممکن حل کنند. کما اینکه اگر وب سایت یا اپ این ویژگی ها را نداشته باشد کاربران آن را ترک خواهند کرد. از اینرو اگر می خواهید یک تاثیر ماندگار داشته باشید به شما پیشنهاد می دهیم تا طراحی تجربه کاربری یا طراحی UX را جدی بگیرید. در سوی دیگر گفتنی است که تبلیغات دهان به دهان یکی از رایج ترین و البته بهترین روش های بازاریابی است که صاحبین مشاغل باید آن را جدی بگیرند. کما اینکه اگر وب سایت یا اپلیکیشن شما مفید و مثمر ثمر باشد کاربران به صورت خودخواسته آن را به دیگران معرفی خواهند کرد. این دلیل مهم دیگری است که باعث می شود امروزه طراحی تجربه کاربری یا طراحی UX مهمتر از هر زمان تلقی گردد.
از اینرو بهترین کار این است که شما بدانید کاربران دقیقا به دنبال چه هستند؟ چه فعالیتی می تواند نیاز آنها را بهتر برطرف کند؟ و...
البته دامی در این زمینه وجود دارد و طراح باید حواسش را جمع کند و تنها سلیقه شخصی خودش را در این زمینه دخیل نکند و همواره به یاد داشته باشد که این کاربران هستند که در نهایت تصمیم می گیرند و محصول نهایی باید برای آنها تولید شود.
لازم به ذکر است که منظور از سلسله مراتب نویگیشن سازماندهی اطلاعات به منظور بارگذاری در وبسایت می باشد. به عنوان مثال ایجاد دسته بندی های اصلی و فرعی در زمینه اطلاعات از جمله مهمترین کارهایی است که در زمینه طراحی تجربه کاربری و یا طراحی UX مدنظر قرار می گیرد. کما اینکه ایجاد نکردن دسته بندی در این زمینه می تواند تجربه کاربری را با مشکل روبرو سازد.
در سوی دیگر ما سلسله مراتبی تحت عنوان سلسله مراتب بصری را ذکر کردیم. اندازه فونت ها، انتخاب رنگ ها و همچنین سایز قالب ها به این سلسله مراتب مرتبط می باشد.
مهمترین اصول در زمینه طراحی تجربه کاربری یا طراحی UX
پیشتر در رابطه با اهمیت UX صحبت کردیم. کما اینکه موفقیت کسب و کارها با رضایت کاربران از خدمات ارتباط مستقیمی دارد. بطور کلی طراحی تجربه کاربری یا طراحی UX در وبسایت و اپ باعث می شود تا هم رضایت کاربران قدیمی جلب شود و هم کاربران جدید به تعداد کاربران قدیم افزوده گردند.
جمع بندی و نتیجه گیری:
لطفا نظر خود را درباره این مطلب بنویسید